ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва

Понеділок - четвер з 10.00 до 19.00,
Субота та неділя з 10.00 до 18.00
П'ятниця - вихідний день
Остання середа кожного місяця - санітарний день

Biblioteka Publiczna im. Zygmunta Jana Rumla w Dzielnicy Praga Południe m.st. Warszawy

Офiцiйне представництво Президента України
Корпорація Інком
Урядовий портал
Урядова телефонна «гаряча лінія»
Офіційний портал Верховної Ради України
Вінницька ОДА
Вінницька обласна Рада - офіційний інтернет-сайт
Вінницька міська рада
Управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації

Усна історія: теорія, метод, джерело

про VІ Міжнародну науково-практичну конференцію

Прес-реліз

24–26 жовтня 2018 року на базі Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва відбудеться VІ Міжнародна науково-практична конференція «Усна історія: теорія, метод, джерело».

Пленарне засідання розпочнеться 24 жовтня 2018 р. о 10.00 у читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук (вул. Соборна, 73, ІІІ поверх).

Організатори конференції: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації, Управління культури і мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тімірязєва, Громадська організація «Асоціація бібліотек Вінниччини», Державний архів Вінницької області, Кафедра історії і культури України ВДПУ імені Михайла Коцюбинського, Вінницька обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Центр історії Вінниці, громадська організація «Вінницьке історичне товариство».

Упродовж останнього десятиліття Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва кожних два роки організовує Міжнародні науково-практичні краєзнавчі конференції.

Починаючи з 2014 року вони присвячені усноісторичним дослідженням, зокрема у 2014 році було проведено IV Міжнародну науково-практичну конференцію «Усна історія як важлива складова краєзнавчої діяльності». У 2016 році відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Усноісторичні дослідження: сучасні тенденції, напрямки та перспективи». Під час форумів було заслухано та обговорено наукові доповіді, повідомлення, проведено презентації, майстер-класи, проаналізовано стан усноісторичних досліджень у різних регіонах України та країнах близького зарубіжжя.

Цьогорічна Конференція організована в рамках проекту «Голоси живої історії», зініційованого ГО «Асоціація бібліотек Вінниччини». У рамках проекту бібліотекарі області записали понад 100 усноісторичних свідчень наших земляків – учасників бойових дій, учасників Революції Гідності, волонтерів, внутрішньо переміщених осіб – та створили електронну базу даних.

Учасники VІ Міжнародної науково-практичної конференції «Усна історія: теорія, метод, джерело» у своїх наукових доповідях та повідомленнях поділяться напрацюваннями останніх років за напрямами:

- Усна історія в Україні: досвід, перспективи;

- Джерельна база усної історії;

- Радянська та пострадянська доба в усній історії;

- Відтворення особистості через усноісторичні дослідження на прикладі долі В. Стуса;

- Наративи постреволюційного та воєнного сьогодення: суспільні виклики та можливості;

- Життєві історії внутрішньо переміщених осіб;

- Особистості в усноісторичних дослідженнях.

У роботі Конференції візьмуть участь науковці, краєзнавці з Республіки Польща, а також з Вінниці, Києва, Ізмаїла, Львова, Одеси, Переяслава-Хмельницького, Чигирина.

Програма Конференції включає пленарне та секційні засідання, майстер-класи, демонстрацію фільмів за результатами польових досліджень, виїзне засідання на базі закладів культури Тульчинського району.

На завершення Конференції відбудеться підбиття підсумків.

Супроводжуватимуть Конференцію книжкові виставки з фонду Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва:

- «Краєзнавчі видання бібліотеки» – вестибюль основного приміщення бібліотеки (вул. Соборна, 73, І поверх);

- «Усна історія: теорія, метод, джерело» – відділ документів із гуманітарних, технічних та природничих наук (вул. Соборна, 73, ІІІ поверх).

Програма VI Міжнародної науково-практичної конференції «Усна історія: теорія, метод, джерело» додається окремим документом.

Оргкомітет

Контактні особи: Крисько Наталія Миколаївна, Антонюк Оксана Юріївна